Giftigt för hunden

Att hunden följer dig överallt i köket och övervakar matlagningen är inget ovanligt. Hunden är en opportunist som mer än gärna tar sig en smakbit av det mesta, och har den blivit van vid att få en smakbit då och då kommer den att fortsätta vilja ha mer. Det finns dock många av våra födoämnen som är direkt skadliga för hundar. Vet du vilka?

Våran mat är inte hundmat

Salt och kryddor är direkt skadligt så ge aldrig hunden en smakbit av saltad eller kryddad mat. Kryddade matrester kan ge hunden en väldigt dålig mage som kan leda till diarréer och uttorkning som följd. Den där grillade köttbiten är heller inte så nyttig för hunden. På sommaren är det mysigt att laga mat i utekök, grilla eller i alla fall äta ute på uteplatsen. Kanske bjuda hem vänner på lite samkväm. Hunden kommer att visa intresse för maten som vanligt, nästan mer intresse eftersom det inte äts som vanligt vid köksbordet, och följa händelserna med glupande aptit. Tänk på att en försäkring är bra att ha om hunden skulle råka skada sig, sticka nosen i grillen eller få i sig något den inte tål.

Det finns en hel del som är giftigt för hunden, både som förekommer naturligt ute i naturen och som finns i våra hem.

Tänk på att lök och allt som ger gaser är totalt olämpligt för hunden att få i sig, något som även gäller purjolök. Vindruvor och russin ska du inte heller låta hunden smaka. Nötter, choklad och godis med högt sockerinnehåll är inte heller bra. Vissa av dessa ämnen kan ge livshotande skador hos din hund.

Var försiktig med potatis, särskilt skal och potatis som börjat gro eller blivit grön. Ska hunden äta potatis så låt det vara kokt skalad potatis för att hunden inte ska få i sig för stor del av solanin, något som finns som ett naturligt gift i just potatis. En del hundar tycker om chips, och för vissa hundar som är extra känsliga kan det räcka med bara ett par chips för att de ska bli dåliga. En del hundar tycker om tomater, och en liten smakbit nån gång då och då kan vara okej, men inte som en daglig sallad till maten.

Den farliga julmaten

Mycket av det vi äter är således inte alls bra för den fyrbenta kamraten, och även om det är svårt att säga nej till sorgsna, tiggande hundögon gör du inte hunden någon större tjänst genom att bjuda den på en smakbit.

Runt jul finns det mycket olämplig mat i hemmen och eftersom maten ofta står framplockad på dignande bord kan det vara lättare för hunden att komma över både ett skrovmål och en smakbit. Tänk på att julskinkan inte är bra; den är för salt och dessutom alldeles för fet eftersom fet mat inte är lämplig. Det kan bli för mycket för hundens mage. Hunden mår bäst av att äta sin egen mat. Håll ordning på julbordet, dela av, stäng ute hunden om maten står obevakad och ge hunden ett smaskigt tuggben att sysselsätta sig med istället.

Lycka till!

Giftigt för hunden
Gå till toppen
zakra