Så får du hunden att stanna på tomten

Att få din hund att kunna röra sig fritt ute på tomten utan att lämna den är väldigt viktigt, men kan också vara en något knepig uppgift. Det gäller därför att träna mycket och på rätt sätt för att hunden skall förstå var gränserna går och var den får vara och inte.

Till att början måste hunden ha grundläggande lydnadskunskaper, som att kunna stanna och kallas in på kommando. När detta sitter kan man börja med tomtträningen. Ha hunden i koppel och promenera med den runt tomtgränsen. När hunden korsar över gränsen tillrättavisar du den med stoppkommandot. När hunden lyder kommandot och stannar kvar inom tomtens gränser är det viktigt att berömma och belöna den ordentligt. Till en början går du nära hunden för att allteftersom avlägsna dig mer och mer ju bättre träningen går och ju mer hunden respekterar tomtgränserna. Till slut kan du avlägsna kopplet helt och endast träna med muntliga kommandon. Lämpliga kurser för dig och din hund hittar du på. De har ett stort utbud av kurser för hundar i alla åldrar och utvecklingsfaser.

Ett annat sätt att se till att hunden stannar kvar på tomten är att hägna in den. Detta är ett projekt som kan lejas ut till hantverkare eller så kan du göra det själv. I byggbutiker kan du hitta allt man behöver till en överkomlig prislapp. I utbudet av fårstängsel och fårnät hittar du olika alternativ som lämpar sig väl till att hägna in din tomt eller annat område åt din hund. Utöver detta behöver du bara stolpar och något att förankra nätet med. Ett staket runt tomten ser inte bara till att din hund stannar kvar på tomten, det hindrar även andra hundar från att komma in. Något som kan vara mycket bra vid vissa tillfällen.

Behöver du råd om hur din hund ska tränas, eller andra tips gällande hundar och deras hantering och skötsel, besök denna sida. Där finns massor av nyttig information om hur man får en hund som lyder och agerar på det sätt som du som ägare önskar. En väluppfostrad hund mår bättre och är lättare att hantera. Detta ger möjlighet för ägare och hund att skapa en stark relation med ömsesidig tillit och kärlek. Det ger också hunden, och ägaren, ett rikare liv då det går bra att ta med sig hunden på många olika aktiviteter och olika ställen.

Så får du hunden att stanna på tomten
Gå till toppen
zakra