Att vårda en sjuk, skadad eller opererad hund

Om man har en hund och den blir sjuk, skadar sig eller ska opereras måste man veta hur man ska ta hand om den på bästa sätt. Men hur ska man egentligen gå tillväga?

Att vårda en skadad hund

Om hunden skadar sig måste man veta hur man ska agera. Beroende på skadans typ kan det finnas olika sätt att gå tillväga på. En mindre skada kan man ofta behandla själv genom att lägga om ett förband eller helt enkelt genom att låt den vara och hålla koll på den. Om skadan är större eller om man känner sig det minsta osäker bör man dock kontakta veterinären omgående.

Ta hand om den sjuka hunden

Om en hund blir sjuk kan det antingen vara en lindrig sjukdom eller en allvarlig sådan. Om hunden är vaccinerad och man inte har varit utomlands är risken inte speciellt stor att hunden blir väldigt sjuk. Då handlar det ofta om att hunden får en lättare förkylning. En sjuk hund behöver ofta lugn och ro. Om man märker en försämring är det dock dags att ringa veterinären.

Den nyopererade hunden

Ibland behöver en hund opereras. Det kan vara efter en skada, på grund av en sjukdom eller så är det en ren rutinoperation. Om hunden har blivit opererad får den ofta stanna hos veterinären tills den har vaknat och mår bra. Först efter det kan man hämta hunden. När hunden kommer hem efter operationen måste man se till att den har lugn och ro. Den ska helst inte gå i trappor, hoppa upp i olika möbler med mera. Om man har flera djur är det också viktigt att hunden får vara i fred från dem. Man måste hålla koll på hunden så att den inte slickar på såret, och att såret inte blir infekterat.

Att vårda en sjuk, skadad eller opererad hund
Gå till toppen
zakra