Att bygga hundgård och rasta hunden

När man skaffar en hund är det viktigt att man tänker på att den också måste rastas. Om man arbetar långa dagar och kanske upplever att man inte har tid att gå flera långa promenader behöver hunden trots allt röra på sig. Det här måste man tänka på redan när man beslutar sig för att skaffa hund men hur kan man lösa situationen?

Rastning och promenad

En hund behöver rastas flera gånger per dag. En valp kan behöva gå ut på korta promenader flera gånger i timmen. Ju mer energisk hund man har, desto längre och mer krävande promenader behöver den för att den inte ska börja bita på saker eller hitta på hyss i hemmet. Om man arbetar på dagarna kan man behöva lämna hunden till ett hundpensionat eller skaffa en hundvakt för att hunden ska kunna rastas även när man inte är hemma. Det finns riktlinjer uppsatta av Jordbruksverket för hur ofta en hund ska rastas. Där framkommer bland annat att en valp eller ung hund ska rastas oftare än en vuxen eller äldre hund.

Bygga en hundgård

Ett alternativ till många rastningar som sker i syfte att hunden ska göra av med energi är att bygga en hundgård eller att helt enkelt hägna in eventuell tomt. Då kan man lätt släppa ut hunden utan att oroa sig för att den springer bort, blir påkörd eller liknande. Man slipper gå och promenera med den och dessutom kan hunden röra sig i ett mer naturligt tempo och så fort den vill. Under sommaren när det är varmt ute och inne kan det ofta vara skönare för hunden att kunna vara ute så mycket som möjligt där det blåser lite grann.

Om man vill bygga en hundgård finns det många olika sätt att gå tillväga på. Många bygger en träställning och fäster sedan nät på den. Andra köper färdiga sektioner för hundgårdar och de sätts sedan enkelt ihop. Om hunden är lite mindre och man inte planerar att släppa ut den utan att hålla uppsikt över den kan man också enkelt bygga en inhägnad av kompostgaller. De fästs ihop med medföljande spiralfjädrar eller med buntband. För lite mer stabilitet kan man också välja att sätta ner rundstavar eller liknande som stöttar upp gallren.

Att bygga hundgård och rasta hunden
Gå till toppen
zakra