Vad kostar det att ha hund?

Många tror att det dyraste med att ha hund är själva inköpet. Förvisso kan hunden kosta ett par tusenlappar men man får inte glömma att det också kostar en del att ha hund. Varje månad och år ska saker köpas in till hunden. Men vad kan det egentligen kosta?

Hunden ska ha mat

Det är viktigt att man tänker på att hunden ska ha mat. Beroende på hur stor hund man har går det åt olika mängd mat. Det finns flera olika fodermärken att välja på och vilket man väljer är många gånger upp till hundens smak och den egna plånboken. Om hunden blir sjuk på något sätt kan man dock behöva köpa särskild mat till den. Så kallat veterinär-foder är ofta flera gånger dyrare än hundfoder från den vanliga mataffären.

Försäkra din hund

En hund bör vara försäkrad. Veterinärvård är dyrt och även om man inte är ute speciellt mycket med hunden eller ser någon anledning till att den skulle skada sig är det trots allt klokt att ha en försäkring. Om man inte kan betala för hundens vård är det annars risk att den måste avlivas.

Tillbehör till hunden

Det krävs också en del tillbehör för att kunna ta hand om hunden på bästa sätt. Ett koppel, en sele eller ett halsband behövs alltid. Dessutom måste hunden ha en matskål, en vattenskål, leksaker och något att tugga på för att må bra. Tillbehör finns i alla möjliga prisklasser och det kan vara bra att fundera över hur det ser ut på banken om man verkligen har råd att köpa den dyraste hundsängen när hunden trots allt ändå väljer att sova på mattan.

Kurser och träningar

En annan sak som kostar pengar är träningar och olika kurser. Alla måste inte gå på kurs med sin hund men det kan vara roligt att göra något tillsammans. Om man inte har haft hund innan kan det också vara svårt att veta hur man ska träna den på rätt sätt. Det kan man få hjälp med på en brukshundsklubb eller av en hundtränare.

Veterinärvård

Veterinärvård är utan tvekan det allra dyraste med att ha hund. Om hunden inte är försäkrad kan vården för en enklare skada snabb stiga till över 10 000 kronor. Om man inte kan klippa klor och liknande på hunden själv ska också det räknas in. Det kostar omkring 100 kronor per gång.

Vad kostar det att ha hund?
Gå till toppen
zakra