Dags att skaffa hund – tänk på detta!

Går du i tankarna om att skaffa hund? Vad härligt! Många drömmer om att någon gång kunna ha en egen hund, men det är inte alla som har den vardag som krävs för att det ska gå ihop. Det kan handla om tidsbrist, men också om en ekonomi som inte kommer att kunna hålla. Innan du skaffar dig en hund finns det några saker som du behöver tänka extra mycket på. Det är lätt att du faller pladask för den där söta valpen på den där professionella kenneln, men att äga en hund förändrar livet rätt ordentligt.

1. Hur ser din vardag ut?

Hur ser egentligen din vardag ut och hur är det med jobb eller skola? Kommer du att ha möjlighet att vara hemma med valpen under de första veckorna och hur löser du hundrastning därefter? Antingen kommer du behöva ha (och troligtvis även betala) för en hundvakt eller så kommer du behöva använda dig av ett hunddagis under dagarna.

2. Ekonomi

En hund kostar väldigt mycket pengar. Många tror att det är själv inköpet av hunden som är det dyraste, men så är inte fallet. Du kommer t.ex. att behöva mycket tillbehör till din hund, men även foder, veterinär och försäkring är utgifter som du ska kunna hantera. Vad händer om din hund blir skadad och behöver få veterinärvård? Även om artros är vanligaste hos människor så kan även hundar drabbas. En människa kan i många fall bli av med problemen själv, men ibland krävs läkarvård. Veterinärkostnader för djur är fruktansvärt höga om det vill sig illa. Antingen måste du vara beredd på dessa kostnader eller ha en god försäkring som täcker upp.

3. Vilken kunskap har du, egentligen?

Har du läst mycket om hundar när du var liten, kanske har du varit hundvakt då och då till grannens fyrbenta vän, men hur mycket kan du egentligen om hundar? Du behöver se till att du har kunskapen som krävs för att kunna ta hand om en hund, uppfostra den rätt och se till att den får en bra och hälsosam vardag. Det kan betyda att du t.ex. måste gå en kurs, införskaffa dig böcker eller helt enkelt träna på att ha hund innan du skaffar dig en egen.

4. Vart ser du dig själv om 5-10 år?

En hund lever länge och i bästa fall upp till 15-20 år. Det är viktigt att du är införstådd med att hunden kommer att vara en del av ditt liv väldigt länge och att ni kommer att “växa upp” tillsammans. Om du planerar att bege dig av på en lång resa om två år, skaffa barn, flytta eller fokusera stenhårt på karriären behöver du fundera över om en hund kommer att gå ihop med dina drömmar.

Dags att skaffa hund – tänk på detta!
Gå till toppen
zakra