Sårskador

Hundar kan ofta råka ut för sårskador av olika slag. De kan till exempel uppstå om en hund träffar en annan och de börjar slåss. Hunden kan också råka skära sig eller bränna sig på något. En sårskada kan också uppstå om hundens halsband är för litet och börjar gno mot huden. Men hur tar man hand om såren?

Små sår bör vårdas

Ett stort sår kan vara allvarligt, men i regel är det mindre risk att de blir infekterade än små sår. Ett gammalt ordspråk säger just att man bör vara rädd om små sår. Sticksår bör man se upp lite extra med. Det beror helt enkelt på att man inte kan komma in i såret och rengöra ordentligt. Sticksåret sluter sig ofta snabbt och det gör att bakterier lätt kan stängas in.

Sköt om såret


Det är viktigt att man sköter om såret ordentligt. Man bör börja med att stoppa stora blödningar. En mindre blödning kan med fördel få hålla på en liten stund. Då sköljs främmande objekt och bakterier ut ur såret. Man bör sedan tvätta såret så gott det går. Om såret sitter på en tass eller på ett ben där det snabbt kan bli smutsigt bör man lägga om det och gärna sätta lite plast eller liknande om bandaget när man ska gå ut.

Större sår

Om man upptäcker att hunden har ett stort sår som inte vill sluta blöda kan det vara klokt att kontakta veterinären relativt omgående. En hund som inte kommer till veterinären i tid kan drabbas av chock på grund av blodförlusten och dessutom är det stor risk att hunden avlider. Ju mindre hund, desto större är risken att den inte klarar sig.

Sårskador
Gå till toppen
zakra