Nästan alla hundar drabbas av ohyra i pälsen någon gång i livet. Det kan vara löss, loppor eller skabb. Men hur behandlas ohyran?

Behandling av skabb

En hund kan råka ut för skabb. Vanligen är det rävskabb hunden får. Ohyran är inte allvarlig men otrevlig och den orsakar mycket klåda. Hos SVA, statens veterinärmedicinska anstalt, kan man läsa mer om skabb. Den kan också smitta till människor vilket kan vara bra att känna till. Behandlingen är dock relativt enkel. Det finns receptbelagda droppar att köpa på apoteket som sedan läggs i hundens nacke med någon veckas mellanrum. Det kan också vara bra att tvätta hundens filtar, mattor och att dammsuga lite extra noga.

Bli av med loppor och löss

Loppor och löss är lite svårare att bli av med. De kan överleva ett tag utan att behöva finnas på hundens kropp. De kan också smitta till andra djur. Hundloppor går dock oftast inte på människor men de kan krypa runt i sängar, soffor med mera. Behandlingen liknar den för skabb. Dock kan man ibland också behöva bada hunden samtidigt som man noga tvättar och våt-torkar utrymmen i hemmet. Det kan bli ganska mycket jobb att göra innan man vet att lopporna eller lössen är borta.

Ohyra
Gå till toppen
zakra