Para rätt hundar

Som hunduppfödare gäller det att ha koll på sin uppfödning. Många tror att det bara är att para hundarna för att allt ska vara frid och fröjd och att man sedan kan tjäna stora pengar på valparna. Så är dock inte fallet. För att allt ska gå som planerat är det en hel del saker man måste tänka på. Bland annat ska man se till att rätt hundar paras. Men hur vet man det?

Rasklubbar med mera kan ge tips

När man föder upp hundar av en speciell ras kan det vara klokt att undersöka om det finns någon rasklubb eller liknande. Ofta kan de ge råd om lämpliga parningar eller kull-planeringar. Om man som uppfödare inte har en lämplig hund att para med är det också här man kan få hjälp att finna en lämplig tik eller hane.

Finns det några genetiska sjukdomar?

När man ska para två hundar måste man också tänka efter om det finns några genetiska sjukdomar som kan gå i arv. Många gånger kan det vara så att hunden inte har speciellt mycket besvär av sin sjukdom men den kan bli värre om den sätts i samband med andra genetiska anlag.

Vilka färgkombinationer fungerar?

När det gäller blandrashundar spelar det ofta ingen roll vilka färger de har. När det kommer till renrasiga hundar är det däremot så att bara vissa färger är tillåtna inom rasen. Om hunden bara ska användas till sällskap och inte inom avel eller till utställning spelar det vanligen ingen roll men om man förväntar sig bra utställningsresultat och goda inkomster från avel kan man lätt bli besviken om valparna får fel färg när de föds.

Para rätt hundar
Gå till toppen
zakra