En hunds dräktighet sker i flera faser. Som hunduppfödare är det viktigt att känna till vad som händer, när det händer och vilka behov tiken har under dräktigheten.
Dräktighetens början
Nästan fyra av fem tikar blir dräktiga vid så kallad naturlig parning. Det är med andra ord mycket stor chans att en tik blir dräktig på bara en parning. Som erfaren uppfödare kan man ofta se vissa tecken på att tiken har blivit dräktig. Ofta handlar det om att tikens humör snabbt ändras. Hon blir ofta lugnare och efter ett tag kan hon börja leta efter bra ställen att föda sina valpar på.
Foder under dräktigheten
Under en dräktighet går det åt en hel del energi. Tiken ska inte bara föda sig själv utan också de valpar hon har i magen. Det är därför viktigt att tiken får ett bra foder som hon tycker är gott som dessutom innehåller alla de näringsämnen hon behöver. Om så inte är fallet kan tiken förlora valparna eller så blir de mycket svaga. Valparna kan också få olika sjukdomar om de drabbas av näringsbrist. Om man märker att tiken börjar äta dåligt och det inte blir bättre på någon dag bör man se till att kontakta en veterinär för att få hjälp.
Valparnas födsel
Efter ungefär nio veckor föder tiken sina valpar. Det är bra om man i god tid har gjort i ordning en låda eller liknande där hunden får vara ifred och sedan kan föda valparna i lugn och ro. Det kan ta en bra stund från det att värkarna börjar till dess att sista valpen är född. Om det drar ut på tiden och det inte händer något alls är det bra att ha telefonnummer till närmaste veterinär till hands så att man kan ringa och rådfråga.
När man ser att värkarna börjar är det dags att börja förbereda på riktigt. Ljummet vatten och rena handdukar bör man se till att man har i närheten. En sax kan också vara bra att ha. Om en valp är svag och inte kan dia är det också bra att ha tillgång till en nappflaska och modersmjölk-ersättning. Utan det klarar sig valparna inte speciellt länge. Samma sak gäller om det inte finns tillräckligt med spenar för alla valpar.