Att köpa blandrashund

I dag kan man köpa hundar nästan var som helst. Oavsett om man slår upp en tidning, en annonssida på internet eller sin telefon så finns det hundar till salu. Som hundköpare bör man dock vara medveten om att de hundar som säljs på annons ofta är blandrashundar och ibland kan det vara svårt eller rent av omöjligt att ta reda på vilka raser som är inblandade, eller hur det ser ut med ärftliga sjukdomar med mera. Men vilka fördelar finns det med att köpa en blandrashund?

Fördelar

En fördel med att köpa eller adoptera en blandrashund är att prislappen ofta inte är så hög som på en renrasig hund. Så länge man som köpare intresserar sig för att ta reda på mer om hundens föräldrar och ursprung kan den ha ett minst lika långt liv trots att den inte har någon stamtavla eller i sin tur bör användas i avel. En bra korsad blandrashund kan rent av hålla sig friskare än en renrasig hund om den får rätt förutsättningar.

Nackdelar

Om man är intresserad av avel och hundutställning bör man inte rikta in sig på att köpa en hund av blandrastyp. De är inte önskvärda inom avel och de kan inte heller få finare titlar på utställning. Man kan inte heller räkna med att kunna tjäna pengar på hunden på samma sätt som man kan med en renrasig hund som används som avelshund. En annan nackdel är att hundens ursprung ofta är okänt och det kan leda till att hunden har genetiska sjukdomar som inte märks förrän man fäst sig vid hunden.

Att köpa blandrashund
Gå till toppen
zakra