Att starta hunduppfödning

Om man verkligen gillar hundar och har gott om tid kan ett alternativ vara att starta en hunduppfödning. Det vill dock till att man har gott om kunskap och det kan vara klokt att kontakta Svenska Kennelklubben och gå en av deras utbildningar för just hunduppfödare. Då får man en bra grund och samtidigt kan man lära känna andra som man sedan kan samarbeta med.

Vad ska man satsa på?

Som hunduppfödare gäller det att man har ett syfte med uppfödningen. Det räcker inte med att vilja få fram att hundar av en viss ras är söt. Man måste också satsa på att få fram djur som faktiskt tillför den aktuella hundrasen något. Det kan till exempel vara så att man försöker få bort olika sjukdomar från rasen, eller så vill man få fram bra utställningsresultat. I SKK:s databaser kan man se olika hundars meriter och hälsodata och det kan vara bra att känna till när man sedan börjar avla.

Lämplig plats för uppfödning

Om man bor i en liten lägenhet är det sällan lämpligt att starta en hunduppfödning. Det ska finnas gott om plats för valparna att röra sig, de ska kunna rastas varje dag när de blir gamla nog och när det är dags för försäljning ska valpköpare kunna komma och hälsa på. Det allra bästa stället att ha en uppfödning på är ute på landet. Där behöver man inte oroa sig för att hundarna ska störa andra. Det finns också gott om plats för valparna att röra sig på och man kan ofta bygga upp en hundgård utomhus så att hundarna kan vara ute en stor del av dygnet.

Hanteringen är viktig

Redan när valparna är små är det viktigt att se till att man börjar hantera dem. En valp som inte har hanterats alls kan snabbt bli svår att sköta om. Man bör se till att valpen vänjs vid allt som hör till skötsel. Tandborstning, klappar, borstning, kloklippning och även bad är sådant som man måste vänja valpen vid tidigt. Det är inte helt enkelt att hinna med flera valpar och det kan därför vara bra att vara flera personer som kan hjälpa till med valparnas uppfostran.

När valparna är små kan det också vara klokt att vänja dem vid besökande, bilåkning och veterinärbesök. Ju mer valpen utsätts för när den är liten, desto mindre grej blir det när den växer upp.

Se till att valparna är i ordning och välskötta

Det är viktigt att valparna sköts om ordentligt. De ska inte ha rinniga ögon, avföring i pälsen eller långa klor. När en valpköpare kommer för att se valparna är det extremt viktigt att de ser välskötta ut och att de är trevliga i temperamentet.

Att starta hunduppfödning
Gå till toppen
zakra