Att tänka på innan hunden kommer hem

Det finns en hel del att tänka på och fråga sig innan hunden kommer hem och köpet är klart. Här får du ett par bra tips och en del frågeställningar du bör fundera på.

Vill hela familjen ha hund?

En av de kanske allra viktigaste sakerna att fundera över är om hela familjen verkligen vill ha hund. Om det bara är ett barn som vill ha en hund måste man som förälder tänka på att barnet aldrig kan ta ensamt ansvar för hunden utan det måste finnas en vuxen där som kan hjälpa till. Ett barn har sin skola att sköta och kan inte gå hem för att gå ut med hunden och kurser kanske inte är att tänka på om barnet ligger efter med läxorna.

Finns det tid för en hund?

En annan aspekt att fundera över är om familjen verkligen har tid med en hund. Om alla arbetar och går i skolan, för att sedan åka hem och vända och gå på en fritidsaktivitet kanske det inte är så klokt att skaffa hund. Att ha en hund kräver mer tid än man tror och en hund som är ensam hemma eller på hunddagis den största delen av livet mår inte speciellt bra.

Är ekonomin bra nog?

Det kostar pengar att ha hund. Om man redan har flera lån och problem med att få ekonomin att gå ihop varje månad som det är bör man avstå från husdjur. Om hunden blir sjuk kan det bli dyrt, och i annat fall ska man betala försäkring, hundfoder och eventuell hundvakt.

Är bostaden lämplig att ha hund i?

Om man bor i en lägenhet högt upp utan hiss bör man fundera över om det verkligen är lämpligt att skaffa hund. Även om man bor bara ett par våningar upp kan hissen gå sönder och att bära en hund upp och ner i trapporna flera gånger om dagen kan bli mycket jobbigt. Om man bor i en villa, eller kanske i ett radhus är läget ett annat. Då kan man lättare släppa ut hunden fritt i trädgården och dessutom slipper man tänka på trappor, grannar och annat som kan bli störda av att hunden kanske skäller om den lämnas ensam någon timme.

Tänk på förberedelser

Om man funderat noga och kommit fram till att man verkligen är redo att skaffa hund är det dags att börja förbereda hemmet. Man bör köpa in de saker hunden behöver för sin första tid på den nya platsen, man bör se till att barn och vuxna plockar bort småsaker och hos Elsäkerhetsverket finns det bra tips på hur man kan säkra upp kontakter, elkablar och annat så att hunden inte kan bita i dem.

Att tänka på innan hunden kommer hem
Gå till toppen
zakra