Brutna ben

Precis som en människa kan också en hund bryta ben i kroppen. Det kan ske om hunden hoppar från en hög höjd, om den landar snett, om man trampar på den eller om den blir påkörd. Men hur ska man agera om hunden får ett brutet ben?

Ett brutet ben

Om hunden bryter sitt ena ben märks det tydligt genom att den får svårt att gå. Hunden kan antingen halta eller så vill den inte ens stödja på benet. Om hunden får ett benbrott där benbitarna ligger rätt och benet inte har flisat sig kan det räcka med ett gips eller en skena som får sitta på benet i ett par veckor medan hunden hålls i stillhet. Vid svårare benbrott är det ofta operation som gäller.

Brutna ben som inte märks så väl

En hund kan bryta ben i kroppen som inte märks så väl. Det kan vara revben, mindre ben i svansen eller tassen och så vidare. Ett brutet revben kan vara farligt om det punkterar lungan. I många fall kan man inte göra så mycket åt den här typen av benbrott. Om man misstänker att hunden har ett brutet ben bör man dock kontakta veterinären. Ibland behöver hunden nämligen en operation för att bli bra.

Brutna ben
Gå till toppen
zakra