Badning och frisering av hund

Har man en hund så är det oundvikligt att någon gång behöva ge den ett bad. Hunden kanske har rullat sig i något och blivit smutsig eller bara vistats ute när det är regnigt och lerigt. En del hundar behöver duschas oftare som en del i deras pälsvård och också bli friserade i ansiktet, runt tassar eller andra ställen där pälsen är till besvär. Har man dessutom en utställningshund så krävs ytterligare pälsvård för att hålla hunden i det skick man önskar att visa upp den i utställningsringen. Andra hundar behöver duschas ofta på grund av medicinska skäl, det kan vara att hunden lider av eksem eller allergier.

Bada hunden själv eller på salong

För att få hunden ren kan man göra det på lite olika sätt. Antingen så kan du göra det själv hemma, till exempel i din dusch eller i ditt badkar. På sommaren går det dessutom bra att duscha hunden utomhus med hjälp av ett duschmunstycke till trädgårdsslangen.

Duschar man sina hundar ofta, till exempel inför utställning där det kan bli en gång i veckan eller oftare, så kan det vara värt att göra i ordning en särskild duschhörna för sina hundar. Detta kan vara i något särskilt rum om man har den möjligheten eller om man har ett stort badrum så kan man få plats med det där. Det man då brukar ha är en riktig hunddusch som är upphöjd för att få en mer ergonomisk arbetsställning och ett trimbord för att kunna frisera och föna hunden efter badet. Gör man i ordning ett särskilt rum kan det dessutom vara roligt att piffa till med lite andra tillbehör. Det kan till exempel vara fina krokar där man kan hänga hundarnas badlakan, kanske med tryck på, till exempel var och ens namn. Man kanske vill sätta upp hyllor där man kan ställa sina schampoflaskor och annat som man använder till hundens bad.

Man kan också välja att lämna in hunden på en så kallad hundsalong där det arbetar professionella hundfrisörer. På ett sådant ställe kan man få hjälp med att duscha hunden inför en utställning och även att få hunden friserad. De som arbetar på hundsalong är experter på att frisera hundar, något som inte är så enkelt som man tror. Alla raser som ska friseras har ofta en särskild klippning specifikt för den rasen, en hundfrisör har koll på vad som gäller för just din ras. Man kan också få hjälp med att reda ut tovor ur hundens päls och många erbjuder också kloklippning i samband med annan behandling. När man tar hjälp på en hundsalong lämnar man oftast in hunden på behandling och kommer tillbaka för att hämta den när den är klar.

Badning och frisering av hund
Gå till toppen
zakra