Hundars tandhälsa – förebygg och behandla tandsten

Visste du att över 80% av alla hundar över tre år lider av någon form av tandproblem? Tandsten är en vanlig orsak, men det går att förebygga och behandla. I den här artikeln delar jag, som erfaren hundägare, med mig av mina bästa tips för att hålla din hunds mun frisk och stark.

Varför är din hunds tänder så viktiga?

En god munhälsa är så mycket mer än bara en fräsch andedräkt. Precis som hos oss människor kan dålig munhygien leda till problem. Obehandlad tandsten kan orsaka gingivit, en inflammation i tandköttet. Om den inte behandlas kan inflammationen utvecklas till parodontit (tandlossning). Detta påverkar vävnaderna som stöder tänderna, inklusive käkbenet. I värsta fall kan hunden tappa tänder. Dessutom kan bakterier från munnen spridas och påverka hjärta, lever och njurar. Att ta hand om din hunds tänder är alltså att ta hand om hela hunden.

Så bildas tandsten

Allt börjar med plack – en mjuk beläggning av bakterier och matrester som ständigt bildas på tänderna. Om placken inte tas bort regelbundet reagerar den med saliven, mineraliseras och hårdnar. Då bildas den hårda beläggningen, tandsten. Den ojämna ytan blir en perfekt grogrund för ännu fler bakterier, vilket driver på inflammationen.

Olika typer av tandsten

Det finns två huvudtyper: supragingival och subgingival tandsten. Supragingival tandsten (salivsten) syns ovanför tandköttskanten, bildas snabbt och kan ofta hållas borta med tandborstning. Subgingival tandsten (serumsten) är lurigare. Den bildas under tandköttskanten, i fickor som uppstår vid inflammation, och är svårare att ta bort.

Vissa raser är mer drabbade

Ärftligheten spelar stor roll. Små hundraser är generellt mer benägna att få tandsten. Några exempel är chihuahua, mops, yorkshireterrier, chinese crested, dvärg- och toypudel samt cavalier king charles spaniel. Större raser som schäfer, flatcoated retriever och rottweiler rapporteras ha bättre tandhälsa.

Så ser du om din hund har tandproblem

Dålig andedräkt är ett tydligt tecken. Andra symptom är rött, svullet eller blödande tandkött. Din hund kanske tuggar försiktigt, bara på ena sidan, eller vägrar hård mat. Ibland syns tandstenen som en gulbrun beläggning, oftast nära tandköttskanten.

Var också uppmärksam på om hunden saliverar mer än vanligt, gnuggar ansiktet mot möbler eller klapprar med tänderna. Minskad aptit och ovilja att tugga på leksaker kan också vara tecken på problem.

Förebygg tandsten – Mina bästa tips

Förebyggande åtgärder är A och O. Det absolut bästa är daglig tandborstning. Genom att borsta bort placken innan den förkalkas minskar du risken för inflammation och andra problem.

Tandborstning – Så gör du

Vänj hunden vid tandborstning tidigt, gärna redan som valp. Använd en mjuk tandborste för hundar och en speciell hundtandkräm – vanlig tandkräm kan vara skadlig. Börja försiktigt. Låt hunden vänja sig. Borsta med lätta, cirklande rörelser och fokusera på tändernas utsida. Belöna efteråt – gör det till en positiv stund!

Om din hund inte är van vid tandborstning, börja långsamt. Låt hunden först vänja sig vid att du rör vid munnen och läpparna. Introducera sedan tandkrämen genom att låta hunden smaka lite från ditt finger. När hunden accepterar detta, massera försiktigt tandköttet med fingret. Introducera sedan tandborsten – låt hunden nosa och slicka på den. Börja sedan borsta några tänder i taget och öka gradvis. Kom ihåg – fokusera på utsidan och belöna rikligt!

Andra smarta hjälpmedel

Tuggben och dental sticks kan vara bra komplement, men de ersätter inte tandborstning. Det finns också specialfoder som främjar tandhälsan. Men kom ihåg, tandborstning är det mest effektiva.

VOHC – Din guide till bra produkter

Det kan vara svårt att veta vilka produkter som faktiskt fungerar. Ett tips är att leta efter de som är godkända av VOHC (Veterinary Oral Health Council). Det är en oberoende organisation som granskar och godkänner produkter som bevisat minskar plack och tandsten – en riktig kvalitetsstämpel!

Glöm inte veterinären

Regelbundna tandkontroller hos veterinären är jätteviktigt. En årlig kontroll rekommenderas, men din veterinär kan ge dig råd som passar just din hund.

När olyckan är framme – Behandling av tandsten

Har din hund redan fått tandsten? Då kan det vara svårt att få bort den själv. Ofta behövs en professionell tandrengöring hos veterinären. Det görs under narkos, så att veterinären kommer åt ordentligt, även under tandköttskanten. Narkosen minimerar stress och obehag för hunden och möjliggör en noggrann undersökning.

Vid en professionell rengöring undersöks tänder och tandkött noga. Veterinären kan ta röntgenbilder. Tandsten tas bort med ultraljud och instrument, och tänderna poleras. Ibland kan tänder som skadats av tandlossning behöva dras ut.

Andra vanliga tandproblem

Förutom tandsten kan hundar drabbas av andra problem. Parodontit (tandlossning), som nämnts tidigare, är en allvarlig följd av obehandlad tandsten. Tandresorption (TR) är en annan sjukdom, där tand och rot bryts ner inifrån. Även om det är vanligare hos katter kan det förekomma hos hundar. Behandlingen är oftast att dra ut den drabbade tanden.

Vanliga frågor (FAQ)

Måste jag verkligen borsta tänderna på min hund varje dag? Ja, det är det mest effektiva sättet att förebygga tandsten. Men några gånger i veckan är bättre än inget alls!

Min hund vägrar låta mig borsta tänderna. Vad ska jag göra? Börja långsamt och träna stegvis. Använd positiv förstärkning (beröm och belöningar). Det finns också tandservetter som kan vara ett alternativ.

Kan jag använda vanlig tandkräm till min hund? Nej, absolut inte! Vanlig tandkräm kan innehålla ämnen som är giftiga för hundar. Använd en tandkräm speciellt framtagen för hundar.

Är tuggben tillräckligt för att hålla tänderna rena? Tuggben kan vara ett bra komplement, men de ersätter inte tandborstning. Välj tuggben med omsorg – undvik för hårda ben som kan skada tänderna.

Sammanfattning

Att ta hand om din hunds tänder är en viktig del av hundens hälsa. Var uppmärksam på symptom, borsta tänderna regelbundet och se till att din hund får regelbundna veterinärkontroller. Daglig tandborstning är det bästa sättet att förebygga tandsten. Tuggben och specialfoder kan vara bra komplement. Om tandsten uppstår krävs oftast professionell rengöring. Kom ihåg att regelbundna kontroller hos veterinären är A och O för en god munhälsa!

Hundars tandhälsa – förebygg och behandla tandsten
Gå till toppen
zakra