Att ta hand om din hunds tänder är en grundläggande och viktig del av hundens allmänna hälsa. Försummad tandvård kan leda till onödigt lidande, och därför är det viktigt att förebygga tandproblem och dålig andedräkt.
Varför är din hunds tänder så viktiga?
Precis som hos oss människor bildas det ständigt plack på hundens tänder. Plack är en klibbig beläggning av bakterier, matrester och saliv. Om placken inte avlägsnas regelbundet förkalkas den och bildar tandsten, en hård, gulaktig beläggning som ofta syns längs tandköttskanten. Tandsten irriterar tandköttet och kan leda till tandköttsinflammation, även kallat gingivit. Gingivit är det första steget mot parodontit, en allvarlig sjukdom som, om den lämnas obehandlad, kan leda till tandlossning. Detta är smärtsamt för hunden och kan, i värsta fall, leda till att hunden har svårt att äta och mår allmänt dåligt.
Dålig andedräkt och andra risker
Även om dålig andedräkt kan bero på andra hälsoproblem, är det oftast en indikation på att det finns bakterier i munnen som behöver åtgärdas. Dessa bakterier kan dessutom sprida sig via blodomloppet till andra organ, som hjärta, lever och njurar, och orsaka allvarliga sjukdomar. Regelbunden tandvård är därför en investering i din hunds allmänna hälsa, och bidrar till mer än bara en fräsch andedräkt.
Daglig tandborstning: Nyckeln till förebyggande tandvård
Den absolut viktigaste åtgärden för att förebygga tandproblem är daglig tandborstning. Med lite träning och tålamod kan det bli en naturlig del av er vardag. Det är lättast att vänja hunden vid tandborstning i unga år, men även äldre hundar kan lära sig. Genom att borsta tänderna på hunden regelbundet minskar du drastiskt risken för att hunden ska drabbas av smärtsamma och kostsamma tandproblem under sin livstid. Det är dock viktigt att komma ihåg att tandborstning inte skyddar mot tandskador som orsakats av yttre trauma, som till exempel om hunden råkar ut för en olycka, får ett slag mot munnen eller tuggar på något olämpligt och hårt.
Tandborstning – steg för steg
För att borsta hundens tänder använder du en mjuk tandborste anpassad för hundar, eller en fingertuta. Det finns speciella tandkrämer för hundar med smaker som de brukar uppskatta, men använd aldrig tandkräm för människor, då den kan innehålla ämnen som är skadliga för hundar. Börja med att låta hunden vänja sig vid smaken av tandkrämen genom att applicera lite på fingret och låta hunden slicka. Lyft sedan försiktigt på hundens läppar och borsta med mjuka, cirkulära rörelser. Fokusera på utsidan av tänderna och tandköttskanten, och var extra noggrann vid de bakre tänderna där plack och tandsten ofta samlas. Gör tandborstningen till en positiv stund genom att berömma och belöna hunden. Försök att borsta tänderna en gång om dagen. Tidpunkten spelar mindre roll, det viktiga är att det blir en daglig rutin. Det spelar ingen roll om tandborstningen sker före eller efter måltid, eftersom hundar inte är lika känsliga för karies som vi människor.
Valptandvård – börja tidigt
Det är en stor fördel att börja vänja valpen vid tandborstning redan i tidig ålder. Även om valptänder inte behöver borstas lika intensivt som vuxna hundars tänder, är det ett utmärkt tillfälle att skapa en positiv vana. Börja med att försiktigt leka med valpens mun och läppar, och introducera sedan tandborsten och hundtandkrämen gradvis. Belöna och beröm rikligt för att göra upplevelsen positiv.
Andra viktiga åtgärder för god tandhälsa
Utöver tandborstning finns det andra saker du som hundägare kan göra för att främja din hunds tandhälsa. Tuggben och specialfoder som är utformade för att förebygga tandsten kan vara ett bra komplement. Det finns till och med tuggben som är märkta med VOHC (Veterinary Oral Health Council), vilket innebär att de har vetenskapligt bevisad effekt mot plack och tandsten. Tänk dock på att dessa åtgärder aldrig kan ersätta den dagliga tandborstningen, som är grunden i en god tandvård. Det finns också produkter, som till exempel Kalzyme Dental Spray, som innehåller enzymer som kan hämma tillväxten av skadliga bakterier i munnen. Dessa kan användas som ett komplement till tandborstning, men ersätter den inte.
Professionell hjälp och regelbundna kontroller
Regelbundna veterinärkontroller är viktiga för att upptäcka eventuella problem i tid. Veterinären kontrollerar tänderna vid de årliga hälsokontrollerna. I vissa fall kan det vara nödvändigt med professionell tandrengöring hos veterinären, så kallad tandstensborttagning. Detta utförs vanligtvis under narkos för att säkerställa en grundlig rengöring och minimera stress för hunden. Genom att sköta den dagliga tandborstningen kan du dock minska behovet av, och frekvensen på, professionell tandrengöring.
Tecken på tandproblem hos din hund
Även om du är noggrann med tandvården är det viktigt att vara uppmärksam på tecken som kan tyda på att din hund har problem med tänderna. Några vanliga symtom är dålig andedräkt (en markant dålig lukt kan vara ett tecken på tandköttssjukdom), förändrat tandkött (rött, svullet eller blödande tandkött kan indikera inflammation), tandsten (gula eller bruna beläggningar på tänderna, särskilt längs tandköttskanten) och svårigheter att äta (om hunden tappar mat, tuggar försiktigt eller undviker hård mat kan det bero på smärta). Även beteendeförändringar som irritabilitet, nedstämdhet eller minskad aptit kan ibland vara tecken på tandproblem. Om du märker något av dessa tecken, eller om du är osäker på din hunds tandhälsa, bör du kontakta din veterinär för en undersökning.
Sammanfattning – god tandvård ger din hund ett friskare liv
Att ta hand om din hunds tänder bidrar till ett längre och friskare liv. Genom att investera lite tid och engagemang i förebyggande tandvård, framförallt genom daglig tandborstning, kan du bespara din hund mycket lidande och dig själv onödiga veterinärkostnader. Komplettera gärna med tuggben och specialfoder, men kom ihåg att dessa inte ersätter tandborstningen. Regelbundna veterinärkontroller är också en viktig del i att upprätthålla en god munhälsa hos din hund.